بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ به سخنان حضرت انور سادات پرزیدنت مصر کاخ گلستان ۲۷ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی بر پایه تاریخ

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی


بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ به سخنان حضرت انور سادات پرزیدنت مصر کاخ گلستان ۲۷ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی


حضرت رئیس جمهوری و برادر گرامی، بانو سادات،
از بیانات محبت‌آمیز شما بسیار متشکرم. این بیانات بار دیگر منعکس‌کننده اتفاق نظر و دید مشترک ما درمورد مسائل ملی و منطقه‌ای و جهانی، و در عین حال تأیید مجددی بر همکاری و اشتراک مساعی همه جانبه ایران و مصر بود.
شک نیست که سفر کنونی آن حضرت به ایران و مذاکراتی که در این دو روزه بین ما انجام گرفته‌است، در تقویت و تحکیم باز هم بیشتر این حسن تفاهم و همکاری متقابل از هر جهت مؤثر خواهدبود. ما این مذاکرات را با همان روح صداقت و صمیمیت و با صراحت کاملی که همواره از ممیزات ملاقات‌ها و تبادل‌نظرهای ما بوده‌است، انجام دادیم، زیرا زبان هر یک از ما برای دیگری زبانی آشنا است. این آشنایی قبل از هر چیز نتیجه منطقی وحدت اصولی است که ما هر دو عمیقاً به آنها اعتقاد داریم. ما صمیمانه خواستار صلح و تفاهم جهانی و تحکیم همکاری بین‌المللی هستیم، ولی در عین حال معتقدیم که صلح و همکاری واقعی بین کشورها و ملت‌ها مستلزم احترام کامل آنها به حقوق و حاکمیت ملی یکدیگر و احترام از هر گونه استثمار و استیلاجویی و خودخواهی و دخالت در امور داخلی دیگران است.
دنیایی که ما خواستار آن هستیم، دنیایی است که از همه این عواملی که زاییده دشمنی‌ها و زورآزمایی‌ها و ویران‌گری‌ها هستند، در امان باشد و در آن هر ملتی بتواند تمام کوشش خویش را صرف سازندگی و اعتلای سطح مادی و معنوی زندگی خویش کند. این واقعیت به خصوص درمورد اکثریت عظیم کشورهای جهان امروز که اصطلاحاً تعلق به دنیای سوم دارند، صادق است. بر اساس این آرمان‌های تغییرناپذیر و در عین حال از نظر تعلق به جهان بزرگ اسلامی، کشور ما درمورد مسئله فلسطین از آغاز مدافع خواست‌های مشروع ملل عرب درمورد لزوم تخلیه کلیه اراضی اشغال شده عربی از طرف اسرائیل و احقاق حقوق ملی و حقه ملت فلسطین بوده و هست و شاید تذکر این نکته بی‌مورد نباشد که پس از جنگ ژوئن 1967، ایران اولین کشوری بود که نظر خود را درمورد لزوم تخلیه سرزمین‌های اشغال شده عرب اعلام داشت. اکنون نیز ما کماکان اعتقاد داریم که اجرای مواد قطعنامه‌های متعدد سازمان ملل متحد در این مورد تنها راه استقرار صلحی واقعی و پایدار در این منطقه از جهان است.
شما، حضرت رئیس جمهوری،
با علاقمندی خاصی که نشان نزدیکی روحی شما و ملتتان با کشور من است، به کوشش‌هایی که در ایران امروز در زمینه پیشرفت و سازندگی انجام می‌گیرد، اشاره فرمودید. ولی من مایلم ضمن اظهار امتنان، یادآوری کنم که هم اکنون ما در کشور برادر مصر با خوشوقتی فراوان شاهد تلاش‌ها و موفقیت‌های فوق‌العاده دولت و ملت شما تحت رهبری خردمندانه و قاطع آن حضرت در همه زمینه‌ها هستیم و اگر توجه کنیم که اجرای این برنامه‌ها در چه شرایط استثنایی و دشوار سیاسی و نظامی انجام می‌گیرد، طبعاً بر احساس تحسین و احترام ما افزوده می‌شود. بدیهی است ما صمیمانه در این راه خواستار توفیق هر چه بیشتر شما و ملتتان در همه این زمینه‌ها هستیم.
سخنان محبت‌آمیزی نسبت به قوای مسلح شاهنشاهی ایران اظهار داشتید که البته برای ما سخنان بسیار دلپذیری است. در دو جنگ اول بین‌المللی و دوم بین‌المللی، ایران یا روی خوش‌باوری و یا نداشتن قوای کافی، مورد تجاوز قرار گرفت. این اتفاق فقط برای ما پیش نیامده‌است که حقوق یک دولت ضعیف و بدون دفاع محترم شمرده نشود. متأسفانه در همه نقاط جهان می‌بینیم هر ملتی که قادر یا مایل به دفاع از خود نباشد، مورد دستبرد و تجاوز قرار می‌گیرد. خود شما در کشور مصر تا موقعی که آمادگی کامل نظامی را به بهترین وجهی در اکتبر 1973 با فداکاری‌های خود شما به عنوان یک فرمانده قوا و با فداکاری تمام افراد ارتش مصر نشان دادید، همین وضع را داشتید. از آن روز به بعد منافع مصر، اسم مصر، و قدرت مصر، مورد احترام همه واقع شد.
ما نیز جز در راه صلح و حق و حقیقت، نیروهای خود را به کار نخواهیم برد، ولی این نیروها برای دفاع میهن و احترام میهن خودشان آمادگی دارند و می‌دانم که این درمورد نیروهای مسلح مصر نیز صادق است.
از همه حضار دعوت می‌کنم که برای درود به رهبر خردمند ملت دوست و برادر مصر، و بانو سادات، و با آرزوی ترقی و پیشرفت روزافزون کشور و ملت مصر و تحکیم هر چه بیشتر روابط ایران و مصر، به پا خیزند.