بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ سخنان کوروتورک پرزیدنت ترکیه در میهمانی شام رسمی ۶ آبان ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی دی تا اسفند ماه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه

بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در پاسخ سخنان کوروتورک پرزیدنت ترکیه در میهمانی شام رسمی ۶ آبان ماه ۱۳۵۴


حضرت رئیس جمهوری،
از بیانات محبت‌آمیز آن حضرت درمورد شهبانو و خودم و درباره کشورم صمیمانه تشکر می‌کنم و از اینکه با دعوت دوستانه خود به ما امکان آن را دادید که بار دیگر از کشور زیبای شما دیدار کنیم، بسیار خوشوقتیم.
سفر من به عنوان رئیس کشور ایران به ترکیه، یادآور یک واقعیت جالب تاریخ معاصر ما است و آن این است که در عصر پهلوی، یعنی در طول نیم قرن اخیر، ترکیه نخستین کشور جهان بود که مورد بازدید رئیس کشور ایران قرار گرفت، همچنان که در دوران ریاست جمهوری آن حضرت، ایران اولین کشوری بود که شما از آن دیدن کردید.
باید اضافه کنم که سفر اعلیحضرت رضاشاه کبیر به ترکیه در چهل سال پیش، نه فقط اولین دیدار رسمی، بلکه تنها دیدار آن شاهنشاه از یک کشور خارجی بود. خوشبختانه در همین دیدار بود که دوستی نزدیک دو کشور به دست دو قهرمان ملی، رضاشاه کبیر و کمال آتاتورک، بنیانگذاران ایران و ترکیه نوین، پایه‌گذاری شد.
خود من نوزده سال پیش برای نخستین بار از نزدیک با کشور شما آشنا شدم و از آن هنگام تاکنون در هر دیدارِ تازه، شاهد پیشرفت‌های وسیع و همه‌جانبه مملکت و ملت شما بوده و از مشاهده آنها خاطره بسیار خوبی همراه برده‌ام.
شما حضرت رئیس جمهوری، به اهمیت دوستی و همبستگی دو کشور ما در وضع این منطقه حساس از جهان که ما به آن تعلق داریم، اشاره فرمودید. این نکته‌ای است که کاملاً مورد توجه ما است، زیرا همکاری‌های وسیع سیاسی و اقتصادی و فرهنگی ایران و ترکیه، به خصوص در چهارچوب همکاری عمران منطقه‌ای که کشور دوست و برادر مشترک ما پاکستان نیز در آن عضویت دارد، یک عامل اساسی ثبات و امنیت منطقه است.
کشورهای ما در این مورد دارای هدف‌های مشترکی هستند که همچنان که گفتید، صلح و امنیت و در عین حال کوشش در برقراری یک نظم نوین اقتصادی عادلانه از اصول آنها است. با توجه به این اشتراک نظرها، دو کشور ما طبعاً طرفدار تلاش‌های صلح‌آمیز حل اختلافات خاورمیانه بر اساس حق و عدالت هستند و به همین جهت اجرای کامل قطعنامه‌های سازمان ملل متحد را در این باره ضروری می‌دانم.
از نظر ما همان طور که شما متذکر شدید، بازگرداندن سرزمین‌های اشغال‌شده عربی و احقاق حق ملی مردم فلسطین، شرط اصلی استقرار صلح واقعی در منطقه است. درمورد قبرس، ما همواره علاقمندی کامل خود را نسبت به حقوق جامعۀ ترک این جزیره اعلام داشته‌ایم و صمیمانه امیدواریم که هر چه زودتر مذاکرات رهبران جوامع ترک و یونانی قبرس از سر گرفته‌شود و به نتایج کاملاً رضایت‌بخش منتهی گردد.
در زمینه روابط خاص دو کشورمان تذکر این نکته برای من مایه خوشوقتی است که امروزه همکاری گسترده و همه‌جانبه‌ای میان ایران و ترکیه وجود دارد، که زمینه‌های مختلف اقتصادی و فنی و بازرگانی و ترانزیتی را در بر می‌گیرد. برنامه‌های متعدد موافقتنامه همکاری‌های فنی دو کشور که در جریان سفر اخیر آن حضرت به ایران به امضا رسید، مسلماً سهم مؤثری در توسعه و تقویت این همکاری‌ها خواهدداشت.
حضرت رئیس جمهوری،
برای ما به عنوان یک کشور دوست و هم‌کیش و هم‌پیمان مایه کمال خرسندی است که می‌بینیم کشور ترکیه تحت رهبری خردمندانه و مدبرانه آن حضرت و بر اساس سنت استوار ناسیونالیسم که به دست رهبر بزرگ ترکیه، کمال آتاتورک، در ترکیه نوین بنیان نهاده شد، نقش بسیار مهم و مؤثری در جامعه جهانی ایفا می‌کند. من برای آن حضرت در انجام وظایف و مسئولیت‌های خطیری که در شرایط حساس کنونی جهان با شایستگی بسیار در خدمت به کشور و ملت خویش به عهده گرفته‌اید، صمیمانه آرزوی موفقیت می‌کنم.
تندرستی و شادکامی شخص حضرت رئیس جمهوری و بانو کورو تورک، و رفاه و پیشرفت ملت دوست و برادر ترک را با امید تقویت و توسعه هر چه بیشتر روابط دو کشور و با آرزوی صلح و تفاهم جهانی، خواستارم.