قانون موافقت‌نامه همکاری بین دولتین شاهنشاهی ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در زمینه تعلیمات حرفه‌ای

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم

اساسنامه‌های مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و سوم

قانون موافقت‌نامه همکاری بین دولتین شاهنشاهی ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در زمینه تعلیمات‌حرفه‌ای - مصوب ۱۳۵۰٫۱۰٫۶

ماده واحده - موافقت‌نامه همکاری بین دولتین شاهنشاهی ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در زمینه تعلیمات حرفه‌ای که مشتمل بریک مقدمه و یازده ماده و یک ضمیمه می‌باشد و در تاریخ ۱۵ مهر ماه ۱۳۴۹ (۷ اکتبر۱۹۷۰) به امضاء رسیده و متن فارسی و روسی آن ضمیمه است‌تصویب و به دولت اجازه داده می‌شود مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده و متن موافقتنامه ضمیمه پس از تصویب مجلس شورای ملی در جلسه فوق‌العاده عصر روز یکشنبه ۱۳۵۰٫۳.۳۰ درجلسه روز دوشنبه ششم دی ماه یک هزار و سیصد و پنجاه شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.

رییس مجلس سنا - جعفر شریف امامی

موافقتنامه همکاری بین دولتین شاهنشاهی ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در زمینه تعلیمات حرفه‌ای

دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی به منظور توسعه و تحکیم همکاریهای اقتصادی و فنی بین دو کشور با توجه به‌احتیاجات کادر فنی در ایران این موافقتنامه را به شرح زیر منعقد می‌نمایند:

ماده اول - دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی برای احداث و توسعه هنرستانها و واحدهای مربوطه در ایران جهت‌تربیت کادر فنی طی برنامه چهارم و برنامه‌های آینده ایران با یکدیگر همکاری خواهند نمود. فهرست هنرستانهای موضوع این موافقتنامه در ضمیمه‌ای‌که جزء لاینفک این موافقتنامه می‌باشد قید شده‌است. با توافق طرفین می‌توان هنرستانها و واحدهای مربوطه دیگری در حدود اعتبار مندرج در ماده‌سوم این موافقتنامه احداث نمود و یا توسعه داد.

ماده دوم - به منظور انجام همکاری موضوع ماده اول این موافقتنامه سازمانهای ذیصلاحیت ایران و اتحاد جماهیر شوروی که بعداً از جانب طرفین‌تعیین خواهند شد وظایف زیر را به عهده خواهند داشت.

الف - وظایف سازمانهای ایرانی:

۱ - طراحی ساختمانهای لازم.

۲ - تهیه و تأمین نیروی انسانی و همچنین نیروی آب و برق و گاز و وسایل نقلیه و مخابرات و سایر لوازم برای ایجاد ساختمان‌ها و تأسیسات و راه‌های‌لازم تا محوطه تأسیسات.

۳ - ساختن هنرستان‌ها و انجام کارهای ساختمانی بر اساس طرح‌های مربوطه.

۴ - تهیه و تأمین محل سکونت و محل کار با اثاثیه مورد لزوم و کمکهای پزشکی (‌منجمله بستری کردن در بیمارستان) برای کارشناسان و مترجمین‌شوروی و اعضای خانواده آنها و همچنین تأمین وسائل نقلیه لازم برای انجام مأموریت‌ها در داخل ایران برای کارشناسانی که به موجب این موافقتنامه‌برای انجام کمکهای فنی به ایران اعزام می‌شوند.

۵ - تأمین اعتبارات مالی جهت انجام وظایف مندرج در زیر بند ۱ تا ۴.

۶ - تعیین مدت اقامت کارشناسان و معلمان شوروی در ایران.

ب - وظایف سازمانهای شوروی:

۱ - تحویل ماشین آلات - تجهیزات و متعلقات - ابزار و لوازم تدریس مدلها و برنامه‌های آموزشی به شرطی که در ایران قابل تهیه نباشند.

۲ - اعزام کارشناس جهت انجام همکاریهای فنی در کارهای طراحی و نصب و مونتاژ و به کار انداختن ماشین آلات و تجهیزات و همچنین اعزام معلم‌و مربی طبق توافق قبلی طرفین.

ماده سوم - دولت اتحاد جماهیر شوروی اعتباری تا نه میلیون روبل (‌یک روبل دارای ۹۸۷۴۱۲% گرم طلای خالص می‌باشد) با بهره سالیانه ۲٫۵ درصدبرای مصارف زیر در اختیار دولت شاهنشاهی ایران می‌گذارد.

۱ - پرداخت بهای ماشین آلات - تجهیزات و متعلقات - ابزار و لوازم تدریس و مدلها و برنامه‌های آموزشی بر اساس قراردادهای منعقده که به وسیله‌شوروی سیف بنادر ایران و یا فرانکو مرز ایران و شوروی تحویل می‌شود.

۲ - پرداخت هزینه سفر کارشناسان شوروی که برای کمک فنی در انجام کارهای موضوع این موافقتنامه به ایران اعزام می‌شوند به استثنای هزینه‌های‌مربوط به اقامت آنان در داخل ایران که بر اساس قراردادهای منعقده از جانب ایران به ریال پرداخت می‌شود.

در صورتی که مبلغ کل هزینه‌های سازمانهای شوروی مربوط به موضوع موافقتنامه از مبلغ اعتبار مذکور تجاوز نماید مبلغ اضافی بر طبق موافقتنامه‌های‌بازرگانی و پرداخت معتبر بین ایران و شوروی از طرف ایران پرداخت خواهد شد.

ماده چهارم - در صورت تغییر محتوی طلای روبل موضوع ماده سوم این موافقتنامه در روز تغییر محتوی طلای روبل مانده حسابهای مربوط به اعتبارو همچنین مبلغ استفاده نشده از اعتبار به تناسب تغییر حاصل ارزیابی خواهد شد.

ماده پنجم - دولت شاهنشاهی ایران مبالغی را که از اعتبار مذکور در این موافقتنامه در طی هر سال تقویمی مورد استفاده قرار می‌دهد ظرف ۱۲ سال به‌اقساط مساوی سالیانه مستهلک خواهد نمود. سررسید بازپرداخت اولین قسط مبالغ استفاده شده در هر سال اول سپتامبر سال بعد از استفاده از آن‌خواهد بود.

بهره اعتبارات استفاده شده در هر سال از تاریخ استفاده از قسمت مربوطه اعتبار احتساب خواهد شد و بهره هر سال ظرف سه ماه بعد از یک سال ازتاریخ احتساب پرداخت خواهد شد.

آخرین قسط بهره با آخرین قسط بازپرداخت اصل اعتبار استفاده شده همزمان خواهد بود.

تاریخ استفاده از اعتبار به منظور پرداخت بهای اقلام مندرج در زیر بند یک از ماده سوم این موافقتنامه هفت روز بعد از تاریخ صدور بارنامه کشتی یا ازتاریخ مهر ایستگاه راه آهن مرز ایران روی بارنامه تلقی خواهد شد (‌تاریخ مذکور ممکن است در اعلامیه ورودی کالا به مرز ایران که به گواهی گمرک‌مربوط رسیده باشد مشخص گردد).

برای پرداخت هزینه موضوع زیر بند۲ از ماده سوم تاریخ صورتحساب تاریخ استفاده از اعتبار تلقی خواهد شد.

ماده ششم - اصل مبالغ استفاده شده از اعتبار مذکور و بهره آن که ایران به ریال می‌پردازد به حساب جداگانه‌ای که طبق ماده ۸ موافقتنامه همکاری‌اقتصادی و فنی ایران و شوروی مورخ بیست و دوم ژوئن ۱۹۶۸ باز شده ریخته خواهد شد و مبالغی که به حساب فوق منظور می‌شود تحت شرایط‌پیش‌بینی شده در ماده هشتم موافقتنامه مزبور به مصرف خواهد رسید.

ماده هفتم - دولت شاهنشاهی ایران طبق قراردادهای منعقده بر اساس این موافقتنامه هزینه‌های سازمانهای شوروی برای اقامت کارشناسان شوروی درایران را به ریال به حساب جداگانه‌ای که در ماده ششم این موافقتنامه پیش‌بینی شده‌است به طرف شوروی خواهد پرداخت.

ماده هشتم - به منظور نگاهداری حساب استفاده از اعتباری که به موجب این موافقتنامه داده می‌شود و همچنین نگاهداری حساب استرداد اصل وپرداخت بهره آن بانک مرکزی ایران و بانک دولتی اتحاد جماهیر شوروی و یا به دستور بانک اخیرالذکر بانک بازرگانی خارجی اتحاد جماهیر شوروی‌برای یکدیگر حسابهای مخصوص اعتباری به روبل باز کرده و ترتیب فنی محاسبه و نگاهداری حسابهای اعتبار مذکور را متفقاً تعیین خواهند نمود.

ماده نهم - تحویل ماشین آلات - تجهیزات و متعلقات - ابزار و لوازم تدریس و مدلها و برنامه‌های آموزشی و اعزام کارشناسان و مربیان و معلمین‌شوروی مندرج در این موافقتنامه بر اساس قراردادهای اجرایی خواهد بود که از طرف سازمانهای ذیصلاحیت طرفین منعقد خواهد شد.

قراردادهای مذکور حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم از جانب سازمان‌های هر یک از طرفین بررسی شده و در صورت توافق هر دو طرف به امضاءخواهد رسید.

در قراردادهای اجرایی نوع حجم معاملات و ترتیب و مواعد تحویل و یا انجام کار و قیمتها و شرایط تفصیلی مربوط به همکاری فنی موضوع این‌موافقتنامه و مسئولیتهای ناشی از تأخیر انجام تعهدات تعیین خواهد شد. قیمت اجناس تحویلی از اتحاد جماهیر شوروی به ایران با توافق طرفین براساس قیمتهای بین‌المللی خواهد بود.

ماده دهم - در صورت بروز هر گونه اختلاف بین سازمانهای ایرانی و شوروی درباره هر یک از موضوعات این موافقتنامه و قراردادهای اجرایی مربوطه‌نمایندگان دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی با یکدیگر مشورت خواهند کرد و برای رفع اختلاف کوشش خواهندنمود.

ماده یازدهم - این موافقتنامه شامل یازده ماده می‌باشد و طبق ترتیبات قانونی مقرره در هر یک از کشورهای طرف موافقتنامه به تصویب خواهد رسید واز روز مبادله اسناد تصویب که در مسکو انجام خواهد شد دارای اعتبار خواهد بود.

این موافقتنامه در تاریخ ۱۵ مهر ۱۳۴۹ مطابق با ۷ اکتبر ۱۹۷۰ در شهر تهران در دو نسخه اصلی به زبانهای فارسی و روسی امضاء شده و هر دو متن‌دارای اعتبار یکسان است. از طرف دولت شاهنشاهی ایران از طرف دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی هوشنگ انصاری س. آ. اسکاچکف وزیر اقتصاد رییس کمیته دولتی شورای وزیران اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی برای همکاریهای اقتصادی با کشورهای خارجی

پیوست موافقتنامه ایران و شوروی مورخ ۱۵ مهر ۱۳۴۹ مطابق با ۷ اکتبر ۱۹۷۰ فهرست هنرستانهایی که سازمانهای ایرانی و شوروی در احداث و یا توسعه آنها همکاری خواهند نمود:

الف - هنرستانها.

۱ - چهار باب هنرستان صنعتی.

۲ - هنرستان معدن.

۳ - هنرستان ساختمان.

۴ - هنرستان آبیاری.

ب - توسعه آموزشگاه‌های حرفه‌ای.

۱ - توسعه و احداث انستیتو تکنولوژی الکترونیک و الکترومکانیک.

۲ - توسعه و احداث کارگاههای آموزشی نمونه وابسته به واحد صنعتی.

تصمیم نهایی در مورد تعداد - رشته‌ها و مکانهای هنرستان‌ها و واحدهای مربوطه قبل از انعقاد قراردادهای اجرایی اتخاذ خواهد شد.

موافقتنامه فوق مشتمل بر یک مقدمه و یازده ماده و یک ضمیمه منضم به قانون موافقتنامه همکاری بین دولتین شاهنشاهی ایران و اتحاد جماهیرشوروی سوسیالیستی در زمینه تعلیمات حرفه‌ای می‌باشد.

رییس مجلس سنا - جعفر شریف امامی