مصاحبه دکتر کوانتین وست رییس پژوهش‌های اقتصادی آمریکا و همکاری مشترک کشاورزی ایران و آمریکا ۲۴ امرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو


مصاحبه دکتر کوانتین وست رییس پژوهش‌های اقتصادی آمریکا و همکاری مشترک کشاورزی ایران و آمریکا ۲۴ امرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

۲۴ امرداد ماه ۲۵۳۵ مستر «کوانتین وست» رئیس تحقیقات اقتصادی آمریکا از شخصیت‌های برجسته آمریکایی است که ریاست کمیته‌های همکاری‌های مشترک کشاورزی آمریکا با کشورهای مصر، عربستان سعودی و ایران را به عهده دارد. وی عضو عالی‌رتبه کمیته توافق‌های کشاورزی بین آمریکا و شوروی نیز می‌باشد. تخصص آقای دکتر وست تجزیه و تحلیل مسائل کشاورزی خارجی آمریکا است و پیش از به دست گرفتن این پست، استادی دانشگاه‌های «کرنل» و «یوتا»ی آمریکا را به عهده داشته است. دکتر وست در گفتگوهای اخیر همکاری‌های ایران و آمریکا که با حضور کیسینجر در تهران انجام شد، در سمت رئیس هیأت نمایندگی کشاورزی آمریکا، پروتکل همکاری‌های کشاورزی ایران و آمریکا را از جانب دولت متبوع خود امضاء کرده است. دکتر وست، یک روز پیش از ترک تهران، در گفتگویی «اختصاصی» نکاتی تازه از پروتکل همکاری‌های کشاورزی ایران و آمریکا را با خبرنگاران ما «سیاوش سیروس» در میان گذاشت که نظر به اهمیت موضوع در سیاست‌های نوین کشاورزی ایران، عیناً به نظر خوانندگان می‌رسد.

دکتر وست را در یکی از ساختمان‌های سفارت آمریکا ملاقات کردم و اولین سئوالم را درباره نحوه همکاری‌های جدید بین دو کشور مطرح نمودم.

دکتر وست گفت: برنامه همکاری‌های کشاورزی ایران و آمریکا، از چند سال پیش شروع شده که با اعزام یک تیم پنج نفری از کارشناسان عالی‌مقام دولت آمریکا به ایران، گزارش جامعی از وضع کشاورزی ایران تهیه شده است. این کارشناسان به مدت ۱۸ ماه در ایران خدمت کردند و حاصل کارشان گزارشی است که تسلیم مقامات ایرانی گردیده است و شش ماه پیش به آمریکا بازگشتند. رئیس تحقیقات کشاورزی آمریکا، سپس به تشریح همکاری پرداخت و از جمله یادآور شد که آمریکا و ایران در سازمان اطلاعات تحقیقات کشاورزی و همچنین استفاده از ماهواره‌ها برای تهیه آخرین اطلاعات و بکار گرفتن تکنولوژی در کار کشاورزی همکاری خواهند داشت.

دکتر وست ضمن اشاره به برنامه‌های کشاورزی آمریکا در مورد سایر کشورهای جهان یادآور شد: در نظر است در ایران برنامه «تهیه محصولات کشاورزی در مساحتی بزرگ و تولید در کشت و صنعت‌های عظیم» پیاده شود که این قسمتی از برنامه جهانی آمریکا است که ایران را نیز شامل می‌شود. سپس رئیس تحقیقات کشاورزی آمریکا به مسئله آموزش کارآموزان ایرانی اشاره کرد و ضمن تأکید بر همکاری‌هایی در زمینه دامپزشکی، دامپروری و حفظ نباتات اضافه کرد که در این ماه شش نفر دیگر از سازمان مراتع ایران برای کارآموزی در این رشته به آمریکا اعزام خواهند شد.

دکتر وست در پاسخ این سئوال که نحوه همکاری‌های کارشناسان چگونه خواهد بود یادآورد که هنوز نحوه عمل معلوم نیست ولی برای ایران بهترین کارشناسان آمریکایی پیشنهاد خواهد شد. رئیس تحقیقات اقتصاد کشاورزی آمریکا در مورد مخارجی که در اجرای این موافقتنامه به دولت ایران تعلق خواهد گرفت،

گفت: قیمت کارشناسان آمریکایی گران است و ما شبیه چنین توافقی را تاکنون با ایران نداشته‌ایم و در کشورهای بلوک شرق و حتی انگلستان، چنین برنامه‌هایی را اجرا می‌کنیم. دکتر وست اضافه کرد، اجرای این برنامه به این صورت است که آمریکا به کشورهایی کمک اقتصادی می‌دهد که خود قادر به انجام آن نباشند و فعالیت‌هایی نظیر «اصل چهار» و کمک‌های بلاعوض چندین سال است که دیگر شامل ایران نمی‌شود، ولی در کشورهایی مانند پاکستان، افغانستان، ترکیه، بنگلادش، مالزی و اردن هنوز به موقع اجرا گذاشته می‌شود. کشورهایی که هنوز اقتصاد متکی بخود ندارند و در شرایط فعلی احتیاج به این برنامه‌ها دارند و در این کشورها است که دولت آمریکا دادن کمک را ضروری می‌داند، نه کشوری مثل ایران که می‌تواند متکی بخود باشد.

در مورد کارشناسان، آقای دکتر وست گفت: ما فکر می‌کنیم که اگر ایران بتواند نحوه کمک و برنامه‌هایی را که در مورد کشاورزی برای پیشرفت سریع‌تر احتیاج دارد از طرق دیگر و با قیمت ارزان‌تری تمام کند و توصیه می‌کنم که ایران از این پیشنهادات استفاده کند. ما احساس می‌کنیم که اگر از همکاری‌های کارشناسان آمریکایی به نحو شایسته‌ای استفاده شود، هزینه‌ای که بابت آن‌ها پرداخت می‌شود ارزش آن را خواهد داشت.

دکتر وست در پاسخ این سئوال که برای انجام هدف همکاری‌های کشاورزی برای منطقه، کدام نقاط ایران در نظر گرفته شده یادآور شد که: در مذاکرات با دولت ایران، قرار شد که هیأتی در «اکتبر» (مهر ماه) آینده برای بازدید و مطالعه طرح‌های مقدماتی ایجاد کشت و صنعت به ایران وارد شود. ولی آنچه مسلم است اولین واحد در منطقه جیرفت پیاده خواهد شد. وی درمورد میزان سرمایه‌گذاری آمریکا در ایجاد این واحدها اضافه کرد: هنوز مشکل است که قیمت برنامه را معلوم کنیم و زمانی که شروع به فعالیت کردیم، قیمت‌ها مشخص خواهد شد.

در خصوص مدت اجرای برنامه‌های همکاری، دکتر وست گفت: این موافقتنامه محدودیت زمانی ندارد و باید مسائل مورد بحث را شروع و ادامه دهیم و در ملاقات‌های بعدی صورت کار روشن‌تر خواهد شد. وی در پایان افزود: هر ساله برنامه‌های همکاری‌های کشاورزی ایران و آمریکا مورد تجدید نظر قرار می‌گیرد و سال آینده گفتگوهای جدیدی خواهیم داشت.